Investeren

Een checklist van een investeerder voor financiële voetnoten

De meeste investeringen in startups & scale-ups mislukken (Mei 2019).

Anonim

De toelichtingen bij financiële overzichten, vaak "voetnoten" of "financiële notities" genoemd, bevatten enkele van de belangrijkste informatie in financiële rapportage van bedrijven. Het is niet mogelijk voor bedrijven om alle nodige details in hun financiën te verstrekken. De notes worden daarom gebruikt om kritisch belangrijke aanvullende informatie te verschaffen en worden beschouwd als een integraal onderdeel van de jaarrekening. Het is van essentieel belang voor beleggers om te leren lezen en begrijpen van de informatie die zij verstrekken. Voor dit doel zijn er enkele basistechnieken die je kunt verwerven, maar het lezen van financiële notities is net zo goed een kunst als een wetenschap.

Er zijn een paar basisregels die alle beleggers kunnen gebruiken bij het ontcijferen van elke financiële jaarrekening van een bedrijf. Dit overzicht biedt een basis voor het begrijpen van deze belangrijke documenten en, als gevolg, ook de financiële voetnoten.

Enkele vuistregels

Er zijn enkele algemene vuistregels die u helpen een beter beeld te krijgen van de wereld van financiële rapportage:

Regel nr. 1: Niet alle onthullingen zijn hetzelfde.

Informatieverschaffing in 10-K documenten en jaarverslagen van bedrijven zijn veel informatiever dan in 10-V's en kwartaalverslagen van bedrijven. Dit verschil is een verouderde overblijfsel uit het pre-digitale tijdperk, toen bedrijven beweerden dat het te duur was om elk kwartaal volledige openbaarmaking te geven. Hoewel alles nu digitaal is, hebben toezichthouders nog steeds geen driemaandelijkse updates vereist, dus wordt belangrijke informatie over belangrijke gebieden zoals pensioengegevens niet elk kwartaal bijgewerkt.

Regel 2: regels zijn bedoeld om te worden gebogen.

In het begin legde de Securities and Exchange Commission (SEC) de regels vast, maar kort daarna kwamen advocaten, accountants en andere hoogbetaalde financiële ingenieurs die manieren vonden om de nieuwe openbaarmakings- en belastingwetgeving te omzeilen. Elke economische cyclus wordt gevolgd door een nieuwe golf van hervormingen, die deze cyclus van verandering helpt bestendigen.

Regel nr. 3: Potentiële beloningen vergen veel inspanning.

Als het analyseren van bedrijven eenvoudig was, zou iedereen het doen en zou er niets zijn dat het bestaan ​​van een efficiënte markt betwist. Maar het kost veel moeite om een ​​concurrentievoordeel te behalen in ondernemen en beleggen. Hoe harder je werkt, hoe meer je weet. Hoe meer je weet, hoe meer je de fouten uit het verleden kunt vermijden en geld kunt verdienen. (Zie voor verwante literatuur Werken via de efficiënte markthypothese .)

Regel nr. 4: Ken het bedrijf, de industrie en de zwakheden van beide.

Om waarschuwingsborden te vinden, moet u weten waar u zich op moet richten. Om dit te doen, moet u zich bewust zijn van de mogelijke gebieden waar problemen zich eerst kunnen ontwikkelen.De auto-industrie (en elke zwaar georganiseerde bedrijfstak) draagt ​​bijvoorbeeld meer van het soort risico dat wordt gecreëerd door ondergefinancierde pensioenregelingen dan in een hightech-industrie. Wanneer u een bedrijf in de auto-industrie evalueert, zou u meer tijd willen besteden aan het analyseren van de pensioennota dan aan de onthullingen over opties (hoewel een autobedrijf ook "optierisico" kan hebben).

Om te weten hoe u uw benadering van de financiële notities van een bepaald bedrijf kunt stroomlijnen, moet u eerst wat onderzoek doen, wat betekent dat u niet één SEC-indiening of bedrijfsrapport hoeft te lezen, maar meerdere jaren financiële verslaggeving van een bedrijf van dekking tot dekking. Dit primaire onderzoek geeft u een beter gevoel voor hoe het management communiceert en hoe het verdoezelt. Vertrouw de samenvatting van iemand anders niet. Je eigen ervaring die je hebt opgedaan met deze voorlopige lezing, biedt je een perspectief dat het gemakkelijker maakt om de rode vlaggen te herkennen.

Regel nr. 5: De "slechte dingen" zijn altijd begraven.

Zelden erkent een bedrijf zijn fouten in koppen en tabellen of zorgt ervoor dat deze gemakkelijk worden gevonden in de vereiste onthullingen. Over het algemeen zijn de rode vlaggen begraven in lange paragrafen gevuld met juridische boilerplate die misschien moeilijk te lezen en te begrijpen zijn. Maar het harde werk dat nodig is om wat te graven, werpt vruchten af ​​met een inzicht dat vaak over het hoofd wordt gezien, zelfs door de profs.

Enron bood, ondanks de vele tekortkomingen, voldoende informatie in zijn financiële notities om elke gezonde investeerder ongerust te maken. Geïnformeerde beleggers zouden daarom hun verliezen hebben kunnen beperken door te verkopen bij het eerste teken van problemen. Maar het waren verslaggevers van de Wall Street Journal die de moeite namen om in de notities te graven en de niet in de balans opgenomen partnerschappen en belangenconflicten te vinden. De krantenkoppen hadden echter niet het eerste alarm moeten zijn dat beleggers van Enron hebben gehoord. (Lees hier verder Cooking The Books 101 en Common Clues of Financial Statement Manipulation .)

Regel nr. 6: Consistentie is NIET de regel; je moet onthullingen vergelijken.

Informatieverschaffing verandert van archiveren naar archiveren als gevolg van gebeurtenissen of gewijzigde aannames. Met andere woorden, je kunt niet één openbaarmaking lezen en verwachten het hele verhaal te hebben. U moet eventuele wijzigingen analyseren, die inzicht geven in de kwaliteit / geloofwaardigheid van managementdenken.

Aannames die bijvoorbeeld worden gebruikt in schattingen van zorgkosten, zijn meestal te vinden in een gedeelte over andere voordelen na uitdiensttreding. Begin in en misschien ziet u een bedrijf waarvan het management ervan uitgaat dat de kosten voor gezondheidszorg in het midden van één cijfer stijgen en in de komende vijf tot zeven jaar afnemen tot lage eencijferige cijfers.

Lees nu het laatste 10-K of jaarverslag en u zult zien dat deze aannames, inclusief de veronderstelde gestage afname, niet zijn veranderd, hoewel de kosten voor gezondheidszorg daadwerkelijk zijn gestegen in het bereik van 15-20% en naar verwachting zullen stijgen in het lage tweecijferige bereik in 2004. Het feit dat de onderneming haar aannames niet aanpast, geeft aan dat het management ofwel de inschattingen laag houdt om de nadelige invloed op de winst te minimaliseren, niet in overeenstemming is met de realiteit en / of van plan is meer dan de helft van de verhoging voor de werknemers.Een bedrijf dat een toename in het bereik van dubbele cijfers aanneemt, heeft meer geloofwaardigheid dan het bedrijf met de groei van één cijfer.

De bottom line

Het lezen van de toelichting op de jaarrekening is hard werken, maar u zult er beter in worden, hoe meer u het doet. Omdat deze vaardigheden je helpen je geld te beschermen, onthoud ze scherp te houden met de praktijk en hun waarde nooit te onderschatten. Zie Voetnoten: Lees de kleine letter voor meer informatie.

Populaire Berichten

Interessante Artikelen

Amazone om te wennen met YouTube voor advertentiedollars: rapport
Investeren

Amazone om te wennen met YouTube voor advertentiedollars: rapport

Met de online videoadvertentiemarkt die aan het opwarmen is, Amazon. com Inc. ( AMZN ) houdt verschillende gesprekken met marketeers om hen naar zijn videoplatform te lokken in een direct bod om onweer te stelen van Alphabet Inc. ( GOOG ) - eigendom van YouTube. Onder verwijzing naar verschillende niet-benoemde bronnen,
Lees Verder
Rekening Bruto: QE is Financial Methadone
Investeren

Rekening Bruto: QE is Financial Methadone

In zijn laatste maandelijkse brief van 6 februari, Bill Bruto van Janus Capital Group Inc. (JNS) richt zich op de massale expansie van de wereldwijde balans van de centrale bank, van ongeveer $ 2 biljoen in 2003 tot een gigantische $ 12 triljoen aan het einde van 2016. In hun inspanningen om de activaprijzen te verhogen en te induceren een beetje echte groei door de rentetarieven naar nul (of zelfs in negatief gebied) te duwen,
Lees Verder