Investeren

Geïnteresseerd in Investeren in Afrika? Hier is hoe

The Third Industrial Revolution: A Radical New Sharing Economy (Juni- 2019).

Anonim

Afrika's reis van toen het was getagd als het "The Hopeless Continent" op de cover van The Economist in mei 2000 tot december 2011, toen dezelfde publicatie "Africa Rising" op zijn cover plaatste (en toen "Aspiring Africa" ​​in maart 2013) allesbehalve saai was. Met een aantal van 's werelds snelst groeiende economieën is Afrika de nieuwste bestemming voor beleggers in opkomende markten geworden. Van 2001 tot 2010 bevonden zes van de tien snelst groeiende economieën zich in Sub-Sahara Afrika. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht zelfs dat volgend jaar een andere Afrikaanse natie zijn weg naar die lijst zal vinden. De economieën van de meeste Afrikaanse landen zijn in het afgelopen decennium met gemiddeld 5-6% per jaar gegroeid en hebben het continent als geheel een impuls gegeven.

Enorme natuurlijke hulpbronnen

Het continent is ongelooflijk rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Het heeft enorme, onaangesproken reserves van aardgas en olie (10% van de wereldwijde reserves) en grotendeels onbenutte waterkracht. Het is de thuisbasis van enorme goud-, platina-, uranium-, ijzererts-, koper- en diamantreserves. Op dit moment wordt slechts 10% van het akkerland van Afrika verbouwd, maar toch bezit het ongeveer 60% van het te verbouwen land. Als zodanig is Afrika een magneet geworden voor buitenlandse directe investeringen (FDI).

Afrika heeft ook het voordeel van een grote, relatief goedkope geschoolde beroepsbevolking. Het continent ondergaat een demografische transformatie waarbij de jeugd centraal staat; er is een zeer groot deel van de Afrikanen in de twintig en dertig met minder afhankelijken - zowel jong als oud - die het komende decennium zullen spelen.

Er is stabiliteit op het gebied van governance; de landen die getuige waren geweest van vreselijke periodes van onrust zijn ontstaan ​​als succesverhalen. Er is een beter beleid gevoerd, de handel is verbeterd en dat geldt ook voor de zakelijke omgeving.

Volgens het rapport van de VN-wereldbevolking vooruitzichten zal Afrika het snelstgroeiende continent zijn "met elke maatregel" in de loop van de 21e eeuw. Beleggers zijn begrijpelijk geïnteresseerd.

Aandelen weerspiegelen de economie

Sub-Sahara Afrika heeft ongeveer 29 beurzen die 38 landen vertegenwoordigen, waaronder twee regionale beurzen. Deze beurzen hebben veel ongelijkheid in termen van hun omvang en handelsvolume. Het continent heeft een handvol prominente beurzen en veel nieuwe en kleine beurzen die worden gekenmerkt door kleine handelsvolumes en weinig beursgenoteerde aandelen. Alle landen streven ernaar hun uitwisselingen op te voeren door het onderwijs en het vertrouwen van investeerders, de toegang tot fondsen te verbeteren en de procedures transparanter en gestandaardiseerd te maken. De onderstaande tabel toont de dollargecorrigeerde rendementen ( op 30 september 2014 ) van geselecteerde beurzen in Sub-Sahara Afrika ( vermeld alfabetisch ).

Marktindex retourneert

1 jaar

3 jaar

5 jaar

Year-to-date

Botswana-beurs

1. 60%

5. 20%

-0. 90%

-1. 90%

Bourse Régionale des Valeurs Mobilières

16. 30%

70. 00%

62. 40%

0. 60%

Beurs Dar Es Salaam

44. 70%

99. 20%

67. 90%

30. 60%

Ghana Stock Exchange

-26. 20%

0. 70%

N / A

-24. 50%

Beurs van Johannesburg

1. 40%

13. 40%

24. 20%

-0. 50%

Lusaka Stock Exchange

9. 80%

29. 30%

67. 70%

5. 10%

Malawi Stock Exchange

16. 00%

N / A

N / A

15. 70%

Nairobi Securities Exchange

24. 00%

166. 10%

115. 20%

15. 50%

Namibian Stock Exchange

1. 90%

21. 50%

59. 80%

1. 30%

Nigeriaanse beurs

11. 20%

99. 30%

73. 60%

-2. 40%

Rwanda Stock Exchange

NVT

NVT

NVT

9. 80%

Beurs van Mauritius

7. 10%

7. 90%

32. 60%

-0. 80%

Oegandese effectenbeurs

15. 10%

128. 50%

78. 50%

18. 00%

Beurs van Zimbabwe

-2. 40%

25. 30%

23. 50%

-3. 40%

S & P 500

17. 30%

74. 30%

86. 60%

6. 70%

Bron: investinginafrica

Hoe beleggen?

Afrikaanse aandelenmarkten zijn er in verschillende smaken en ze vereisen een diep begrip om de juiste beurs te selecteren. Beleggen via een beleggingsfonds of een exchange-traded fonds is een betere gok voor kleine beleggers die een beetje Sub-Saharaans Afrika willen proeven.

Directe toegang

De manier om rechtstreeks toegang te krijgen tot Afrikaanse aandelen is het openen van een lokale brokerage-account. Dit kan een beetje ingewikkeld zijn, omdat beleggers shortlists moeten hebben, evenals aandelenbeurzen. Sommige van de beursvennootschappen die zich richten op buitenlandse beleggers die geïnteresseerd zijn in één enkel land zijn:

Tanzania: Orbit Securities, Vertex Securities;

Kenia: Faida Investment Bank;

Ghana: CAL Brokers, FirstBanc Brokerage Services en Stanbic Bank Ghana Brokerage

Nigeria: Zenith Securities, Meristem en Cowry Securities;

Zimbabwe: EFE Securities en Lynton Edwards;

Zuid-Afrika: Nedbank Online Trading en Sanlam iTrade.

Enkele van de opmerkelijke bedrijven op verschillende beurzen zijn KenolKobil Ltd., Dangote Cement PLC, CRDB Bank, National Microfinance Bank (NMB), African Alliance, Bank of Kigali, Bralirwa Ltd., Equity Bank, KCB Bank, ARM Cement, Ecobank, UBA Plc, CIC Insurance, Britam, Courteville Business Solutions PLC en Naspers Ltd.

ETF's en beleggingsfondsen

Beleggen via ETF's en beleggingsfondsen komt met het ingebouwde voordeel van gemak (verhandeld op beurzen in de VS), diversificatie en professioneel management. Enkele van de meest prominente zijn:

  • De ETF-index voor de markten voor Afrika (Afrika), die enkele van de grootste en meest liquide aandelen in Afrika volgt. Het heeft ongeveer 114 bestanden in bezit en heeft een landallocatie van Egypte (21,4%), Zuid-Afrika (20,7%), Nigeria (15%), Verenigd Koninkrijk (12,6%) en Marokko (6,6%) .
  • Aan de SPDR S & P Middle East & Africa ETF (GAF) is 78. 39% toegekend aan Zuid-Afrika, gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten (8. 23%), Qatar (7.72%), Egypte (3.97 %) en Marokko (1. 61%).
  • Aan de iShares MSCI South Africa Index (EZA) wordt 99,5% toegekend aan middelgrote en grote bedrijven in Zuid-Afrika in de financiële, consument cyclische en telecommunicatiedienstensectoren.
  • The Market Vectors Egypt Index ETF (EGPT) geeft toegang tot Egypte, de op twee na grootste economie van Afrika, met een toewijzing van ongeveer 85%. Het resterende deel wordt gespreid om geografisch te diversifiëren over Luxemburg, Canada en Ierland.
  • De Global X Nigeria Index ETF (NGE) concentreert zich op Nigeria met financiële waarden, consumentengoederen, energie, materialen en industrie als de topsectoren.

Beleggingsfondsen die beleggen in Afrika zijn het Alquity Africa Fund (ALQAFBG: LX), Investec Pan Africa (INVPNAS: GU), Neptune Investment Funds II - Neptune Africa Fund (NEPAFRB: LN), JPM Africa Equity (JPMAACU: LX ), Commonwealth Africa Fund (CAFRX) en Nile Pan-Africa Fund A (NAFAX).

ADR's

Amerikaanse certificaten van aandelen (ADR's) zijn een goede manier voor beleggers in de VS om bepaalde Afrikaanse aandelen te selecteren die handelen op U. S.-beurzen. Veel van deze spelen zijn natuurlijke bronnen, zoals Anglogold Ashanti (AU), DRD Gold (DRD), Gold Fields (GFI), Harmony Gold (HMY), Randgold (GOLD), Sibanye Gold en Sasol (SSL). Alle eerder genoemde bedrijven bevinden zich in de mijnbouw, met uitzondering van Sasol, dat actief is in de olie- en gassector. Daarnaast is MiX Telematics (MIXT) actief in de logistieke technologie. Er is een groter universum van Afrikaanse aandelen die handelen op de Pink Sheets- of over-the-counter (OTC) -markt. Roze vellen zijn minder gereguleerd en worden in dunne volumes verhandeld.

De bottom line

Afrika heeft nog steeds veel te bestrijden. Politieke en sociale onrust, gebrek aan infrastructuur en armoede zijn veel voorkomende problemen. Maar het grotere geheel geeft de voortgang van het continent weer; in toenemende mate is er politieke stabiliteit, economische groei en vooruitgang in zijn banksystemen, met betere boekhouding en transparantie. Er is een toenemende vraag vanuit de groeiende middenklasse en lokale bedrijven vullen die behoefte aan uitbreiding.Niemand kan het groeitraject voorspellen met nauwkeurigheid, maar Sub-Sahara Afrika is klaar voor groei.

De auteur bezit geen van de genoemde aandelen / fondsen .

Populaire Berichten

Interessante Artikelen

Hoe rood staan ​​berekenen
Leningproducten

Hoe rood staan ​​berekenen

Overdraagking is een afzonderlijk type kortlopende lening dat wordt toegekend aan de kaarthouder. Op het moment van de transactie (betaling van de aankoop, opname van fondsen, enz.) Verstrekt de bank u kredietfondsen als het bedrag op de kaart niet voldoende is. Overdraft heeft een limiet, en voor elke klant is het anders
Lees Verder
Google wordt een 100% hernieuwbaar energiebedrijf in 2017 (GOOG, AMZN)
Investeren

Google wordt een 100% hernieuwbaar energiebedrijf in 2017 (GOOG, AMZN)

Dochteronderneming Alphabet Inc. Google (GOOG) genereert volgend jaar al haar energiebehoeften uit hernieuwbare energie. In een bericht op haar website verklaarde het bedrijf Mountain View dat het reeds 2. 6 gigawatt aan hernieuwbare energie heeft gekocht tot op heden van wind- en zonne-energieproducenten.
Lees Verder